Strobouw

't Berenhuis in Almere Oosterwold


Image

't Berenhuis is onderdeel van het initiatief Borgerland in Almere Oosterwold: Samen met een groep vrienden buiten de stad wonen - met veel groen eromheen, een gezamenlijke tuin maar ook intimiteit voor elk apart gezin.


Veel ruimte onder een mansardedak

’t Berenhuis is een ecologisch bouwproject van houtskelet met stro isolatie en verder zo veel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen: hout, leem etc.

De begane grond bestaat uit een open ruimte met een vide tot onder het mansardedak aan de zuidkant. De hoge ramen aan deze kant kijken uit naar een bos. Aan de oostkant van de begane grond zijn de bijfuncties (entree, WC, bijkeuken, techniek) gesitueerd en vormen en lange wand die overgaat in de trap.

De eerste verdieping staat door de vide in verbinding met de woonkamer. Hier bevinden zich twee slaapkamers, de badkamer en is er veel plek voor bergruimte. Er is een groot houten dek aan de zuid- en westkant om buiten te zitten en te spelen.

Ontwerp: 2019
Begin bouw: Lente 2020

Image
Image
Image
Image

Image

Image

Biobased bouwmaterialen

Wanden en dak: Inblaas stro
Constructie: Houtskeletbouw

Gevel: Houten delen
Afwerking binnen: leemstuc
Ramen: hout


Installaties

Lucht-water warmtepomp
Wand- en vloerverwarming
Houtkachel als extra verwarmingsbron
Mechanische ventilatie (toevoer via roosters, afvoer mechanisch)
Extra afzuiging voor nachtventilatie in de zomer
PV - zonnepanelen


Image


© 2020 CHRITH architects
info@chrith.com