CHRITH over

Leemkachel


De werkwijze van een Rocket leemkachel met warmtewisselaar.


In het centrum van de hoge woonruimte van de woonboerderij in Amen, in verlenging van de schuine wand die het voor- en het achterhuis van de oude boerderij verbindt, staat een Rocket leemkachel. De kachel vormt het hart van de ruimte, met een zitbankje om te vertoeven en een geïntegreerde warmtewisselaar van koperen buizen. Zo wordt het gehele huis van verwarming en warm water voorzien.

De leemkachel werd gebouwd zoals de oorspronkelijke schets.


Image

Image

Deze koperen buis is een van de vier registers die de warmtewisselaar vormen.
De koperen buizen worden aan de buitenzijde van de chamotte stenen kern geplaatst waarna de buizen worden ingebed in leem.

Image

De bank en lager deel van de kachel bestaat uit luchtkamers waar de hete lucht van de kachel doorheen stroomt. De luchtkamers kunnen meer of minder open worden gezet waardoor de temperatuur van het oppervlak geregeld kan worden.

De leemkachel werkt dus op twee manieren:

1. Water wordt in de koperen buizen (warmtewisselaar) verwarmd en van daar naar het buffervat geleid. Vanuit hier wordt de vloerverwarming verzorgd.
2. De overige warmte wordt direct via stralingswarmte aan de omgeving afgegeven.


Image
leemkachel in het 'hart' van de woonboerdij
Image
warmtewisselaar & buffervat
Image
buffervat & vloerverwarming
Image
ventilatie & luchttoevoer kachel

Voor de ventilatie wordt lucht via een ondergrondse pijp toegevoerd, voorverwarmd en aan de binnenlucht van de woonkamer afgegeven en daarna voor de verbranding door de kachel aangezogen. Zo worden de ventilatie van de binnenlucht en de ventilatietoevoer voor de kachel op een slimme manier gecombineerd.

Het principe van de Rocket leemkachel zorgt voor een zeer efficiënte en emissiearme verbranding.

"Gewoonlijk brandt het vuur in een leemkachel naar boven. In een op het rocket stove principe gebaseerde leemkachel brandt het vuur echter naar achteren weg door een poort. Door een uitvinding van Vuur & Leem, het zogenaamde S-portaal, wordt in de poort op een slimme wijze verse zuurstof toegevoegd aan de rookgassen. Dit zorgt tezamen met de hoge temperaturen, tot 1150 °C, voor een nagenoeg complete verbranding." (Vuur&Leem)

Meer info over het principe van de Rocket leemkachel: www.vuurenleem.nlStacks Image 88_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com